søndag 22. september 2013

Bakesøndag : bladkrans

Endelig var det tid for bakesøndag igjen. Tror det er årstida som gjør meg ekstra inspirert til å bake! Idag ble det litt retrobaking her i huset. Bladkrans var fast innslag hjemme hos oss da jeg var lita. Typisk 'kaffemat' som var greit å ha i fryseren om det skulle komme noen. Mamma brukte å ha rosiner i også, men det droppa vi her.

Siden det i prinsippet er det samme som skillingsboller, så brukte jeg den gode, gamle oppskrifta mi.

Denne oppskrifta blir én stor, tjukk bladkrans, eller to mindre:

7 dl melk
150 g smør

50 g gjær
vel 2 dl sukker
2 ts kardemomme
ca 1 kg hvetemel

Fyll:
100 g mykt smør
1 ss kanel
1 dl sukker

Smelt smør, hell i melka og varm til fingervarmt. Bland det tørre i en bakebolle (hold av litt av melet til regulering av deigen – den bør ikke bli for fast, da hever den seg dårlig) og tilsett væsken. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse.
Strø mel på bakebordet og kjevle deigen ut til et stort rektangel. Rør sammen smør, sukker og kanel og smør det jevnt utover deigen. Strø evt. på rosiner hvis du ønsker det. Rull deigen sammen fra langsiden.
Legg rullen i en jevn ring på bakeplate med bakepapir. Klipp rullen i skiver ('blader'), men ikke helt gjennom. Legg 'bladene' ned, annenhver utover og innover. Etterhev i 20-30 min. 
Pensles med sammenpiska egg.
Steikes på 200 grader i ca 30 minutter.
Her er min ferdig heva - det viste seg å bli en monsterbladkrans, så neste gang vil jeg nok lage to mindre isteden ;o)
Melisglasur hører med!

7 kommentarer:

  1. bladkrans, nam! Stort sett gode minner om bladkrans, bortsett fra den ene gangen jeg skulle imponere svigers, doblet oppskriften og den hevet så mye i ovnen at den svidde seg fast i varmeelementet, og måtte sparkes løs. De ble ikke så imponert, altså...

    Men dette fikk jeg lyst til å teste igjen!

    SvarSlett
  2. Å, ble rent nostalgisk her... :)
    Sånn brukte mamma også å lage av og til, og den var så god!
    Tror jeg må prøve å lage en slik selv en dag. :)
    Og den ble litt svær, ser jeg, ja... :D

    SvarSlett
  3. Du frister! Lager den gjerne, og bruker gjerne rosiner:)

    SvarSlett
  4. Så nydelig ut, skal prøve i kveld - men hvor lenge skal den steke? og hvor mange grader?

    Hilsen Hilde (bakerdatter som aldri var med far i bakeriet...)

    SvarSlett
    Svar
    1. Oisann - det hadde jeg visst glemt å skrive. Retter det nå. Lykke til med bakinga! :o)

      Slett
  5. I am really thankful to the holder of this site who has shared this great piece of writing at at this place.


    Take a look at my site :: gold watches (www.mwtechjournal.com)

    SvarSlett
  6. Husker så godt bladkrans fra mine barneår hjemme hos mamma. Det er kjempe godt og jeg har ikke laget det selv på mange år :D
    Din så veldig god ut :D

    SvarSlett

En hilsen til meg?! Jippiiii!:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...