søndag 9. februar 2014

Bakesøndag : focaccia

Det italienske brødet focaccia finnes i mange varianter, og kan smaksettes med forskjellige ting, som ulike urter, løk og oliven.
Min variant er tynn, fordi jeg liker det best, og har rosmarin og flaksalt som smakstilsetning.
Focaccia
  • 400 g hvetemel
  • 1/2 pk gjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 3 dl lunkent vann
+ olivenolje, maldonsalt, rosmarin (frisk eller tørka)

Ha alt det tørre i en bakebolle. Det er lurt å holde litt igjen på hvetemelet, så man har noe å regulere med. Tilsett fingervarmt vann. (Hvis du bruker fersk gjær, må du løse opp gjæren i vannet først)
Rør sammen til en deig.
La heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Klapp eller kjevl ut på bakeplate med bakepapir.
La heve ca 20 min.
Lag fordypninger i deigen med fingertuppene.
'Drissle' olivenolje utover deigen, strø på maldonsalt og rosmarin.
Steik på 210 grader i ca. 25 min.
Focaccia er et supert brød til supper og gryter, og som en del av et tapasbord.
Kan fryses. Jeg bruker å ta det opp og la det tine litt i romtemperatur, drissle over litt mer olje, og så varme det i ovnen i noen få minutter. Da er det som ferskt igjen.

Idag ble focacciaen tilbehør til denne deilige (og lettvinte) tomatsuppa. Namnamnam!:o)
Jeg deler oppskrifta på suppa også, jeg. Den er verdt å prøve! Oppskrifta stammer fra scrappegjengen og kom opprinnelig fra Fatima (aka Stempelmaria).

Tomatsuppe à la Fatima

  • 2 løk, hakka (surres blank i litt olje før resten has i)
  • 2 fedd hvitløk, småhakka
  • 2 bokser tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ts sukker
  • 5 dl kraft, gjerne kylling
  • 1 lita ts tørka estragon (i originaloppskrifta står det 1 ss, men det blir litt mye estragonsmak, syns jeg)
  • salt
  • grovmalt pepper
  • 3 dl kremfløte
+ frisk basilikum etter eget ønske (sett frem potta)

Det hele kokes lenge, 2 timer eller så. Bruk stavmikser til å gjøre suppa jevn til slutt.
Serveres med godt brød, revet ost, lettrømme/creme fraiche og altså frisk basilikum.
Suppa egner seg godt til å lage dagen før man skal bruke den. Smaker nesten enda bedre varma opp dagen etter:o)

2 kommentarer:

  1. Mmmm, det så kjempegodt ut!!! Må prøves :) Takk for oppskrift og inspirasjon.

    SvarSlett

En hilsen til meg?! Jippiiii!:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...